Seura 1 of 7

1. Historia


SC Kuopiofutis-98, eli läheisemmin tunnettu KuFu98 on vuonna 1998 perustettu jalkapalloseura. Seuran perustamiskokouksessa olivat läsnä Leo Pohjolainen, Jarmo Hämäläinen, Heikki Kärkkäinen, Markku Korhonen, Pekka Toivanen, Harri Pasanen, Janne Koskinen sekä Mikko Kolehmainen.
Seuran pelaajat tulivat pääosin Airakselan Yrityksen (Airy) riveistä, tosin yhtä pelaajaa lukuun ottamatta kaikki olivatkin kuopiolaisia.

Ensimmäinen kausi sujui Nelosessa, jonka jälkeen nousimme Kolmoseen. Seura onkin taivaltanut Kolmosta pääosin historiastaan lukuun ottamatta 2010 lukua, jolloin joukkue on sementoinut vahvasti asemaansa Kakkosessa.

Kahdesti aikaisemmin KuFu98 teki Ranskalaisen visiitin Kakkoseen v. 2003 ja v. 2014 ennen kuin on saanut vakiinnutettua viime vuosina paikkansa Kakkosessa.

Joukkueessamme on vilissyt varsin tunnettuja suomalaisia futistaitajia, kuten Atik Ismail, Yrjö Happonen sekä Janne Savolainen lukuisine pääsarja- ja maaotteluedustuksineen.

Tätä nykyä seuraan on virrannut lisää tunnettuja pelaajia aina Tero Taipaleesta Miikka Iloon ja kaikista tunnetuin lienee USA:n teini-ihme Freddy Adu. Mies kävi pelaamassa KuFu-nutussa 3 peliä tehden niissä 2 maalia. Toinen näistä maaleista on kerännyt huomiota aina Italian(Gazzetta dello Sport) ja USA:n lehdistöä myöten; maali on nähtävissä seuraavassa linkissä; https://www.youtube.com/watch?v=YhrHS8EJ-GU

Joukkueemme on kehittynyt ja nykyisellään pelaajistomme koostuu tulevaisuuden nimistä. Pelaajat Aatu Laatikainen(VPS), Urho Nissilä(SV Zulte Waregem), Ilmari Niskanen, Saku Savolainen, Miika Töyräs, Mikko Pitkänen ja Jiri Nissinen(KuPS) ova vakiinnuttaneet paikkansa Liigassa ja Ykkösen pelejä ovat käyneet kokeilemassa Joonas Nissinen(KPV), Patrik Alaharjula(JJK), Reetu Räsänen(Haka) sekä AV Räisänen & Mika-Matti Ruuskanen(AC Kajaani). Toivottavasti tämä nuorten pelaajien lista täydentyy jälleen ensi kaudeksi usealla uudella pelaajalla.

"Iron Man" -listassa, pelatuissa otteluissa, paalupaikalla jatkaa itse-oikeutetusti Miikka Pasanen 185 sarja-ottelullaan KuFu-paidassa. Lisänä Pasasella on pelattuja eri Cup-, piirisarja- ja harjoitusotteluita, joten lukema KuFu-paidassa on reilusti yli kahdensadan.
Maalintekijä-listalla paalupaikkoja miehittävät Riku Venäläinen (79 maalia), Asko Heikkinen (52 maalia), Toni Kouvalainen (41 maalia), Aki Malinen (38 maalia) sekä aikoinaan kovilla tehoillaan säväyttäneet kulttihyökkääjät Jarmo Mielonen (34 maalia) sekä Jarkko Porokka (32 maalia).

Joukkueemme valmentajina on ollut monikansallista väriä, tosin lyhyilläkin pesteillä. Vuosituhannen vaihteessa oli ensin englantilainen ja seuraavana talvena turkkilainen koutsi. Pestit jäivät kuitenkin lyhyeen ja valmennusvastuuta onkin ko. pestien jälkeen jatkanut tuttu ja turvallinen mies, Jarmo Hämäläinen. "Jampe" olikin seuran ensimmäinen valmentaja ja hänellä onkin vyöllään kolmanneksi eniten otteluita valmentajana, yht. 63 kpl. Vuodet olivat uuden joukkueen arjen opettelua vanhemman pelaajakaartin kanssa ja urheilullisuus oli koetuksella. Pelit pelattiin enemmän kuin tosissaan, mutta kun jälkipelit veivät osaa joukkueesta..

Kimmo Pöyhönen pomotti Sinisiä vuosina 2002-2004 sekä kaudella 2011 ja hän on kyseisessä tilastossa paalupaikalla 88 ottelulla. Joukkue loi nahkaansa ja sai mukaansa ensimmäisen kerran nuorempia pelaajia, jotka toivat mukanaan pelillisen buustin. Nousu Kakkoseen oli pienimuotoinen jytky, mutta paikalliskilpailija Kings söi vielä tällöin Sinisten eväät, eivätkä rahkeet riittäneet Kakkosessa pysymiseen.

Muita valmentajia Sinisillä on olleet Matti Koskinen(v.99), Juha-Matti Kukkonen (v. 2005), Jukka-Pekka Risto (v. 2006), Asko Heikkinen (v.2007-2008) sekä Sami Laine + Sauli Tiilikainen (v. 2007-2011 ). Laine ja Tiilikainen ovat valmentajatilaston toisena, molemmilla on 83 ottelua KuFulaisten peräsimessä. Laineen, Tiilikaisen ja Heikkisen aikaan joukkue koki kovia ja kolmikko sai taikoa vaikka minkälaisia taikatemppuja saadakseen joukkueen kasaan peleihin, puhumattakaan treeneistä. Vaikeudet voitettuaan, joukkue on noussut monta pykälää ylöspäin.

Kaudet 2012 & 2013 Siniset pelasivat Kai Rönkön alaisuudessa ja kaudet toivatkin mukanaan uuden, kovemman vaatimustason ja sitä kautta enemmän menestystäkin. Nousu oli lähellä molempina kausina, joskin kruununa oli Region's Cupin voitto 2012 ja reissu Italian Trevisoon 4-10.10.2012. Trevisossa ja Firenzessä muistellaan Uefan johdon mukaan kaiholla suomalaisia futareita ?, "pizza pizza"!!

Kaudella 2014 Kakkosessa Sinisiä luotsasi noviisivalmentaja Marko Kurikka, joka teki upean työn joukkueen peräsimessä. Sarjapaikka jäi harmittavasti 1 pisteen päähän, joten joukkue uusi "ranskalaisen visiittinsä" pelikauden 2003 tapaan. Pelaajisto oli hieman liian köykäinen laajuudeltaan Kakkoseen, joskin lohkon taso oli äärimmäisen kova. Oppivuosi, joka toi rutkasti kokemusta ja avasi monen vaikuttajan silmät jalkapallokaupungissa; pelaajapolku alkoi kauden jälkeen todellisella tasolla!!

Kaudet 2015-2017 KuFulaisia luotsasi kokenut kaksikko JunioriKuPS:sta; Jouni Jäntti & Markus Räsänen. Joukkueen runko nuorentui ja treenien vaatimustaso otti ison askeleen ylöspäin. Pelaajistoa pystyttiin täydentämään kauden aikana JunioriKuPS:n pelaajilla ja sitä kautta pelaajia onkin noussut kuin arvaamattomasti ensin KuFun avaukseen ja sitä kautta KuPS:n pelaajistoon, aina avauskokoonpanoa myöten. Pelaajapolku on näyttänyt jo lyhyessä ajassa toimivuutena. Pelillisesti avauskausi joukkueen peräsimessä toi Kolmosen- ja Region's Cupin mestaruuden. Kausi oli tappioton virallisissa peleissä ja toi toisen Europelireissun Unkariin 23-29.10.2016.

Kausi 2016 oli erityisen vahva Kakkosessa ja Siniset saavuttivat lopulta Kakkosen hopeaa ollen Suomen 28 paras joukkue.

v. 2017 oli sittemmin vaativa Kakkosen kausi, eikä voittoputkea oikein saatu kulkemaan missään vaiheessa ja kauden lopussa Jäntin & Räsäsen korvasi kaksikko Mike Keeney & JP Niskanen. Sarjapaikka lopulta varmistui päätöskierroksella ja pelit Kakkosessa jatkuvat uusin ilmein v. 2018.

Sinisten pelikausi 2018 toi takaisin tasapainon pelaamiseen. Paljon siihen vaikutti, kun KuFu98:n ja KuPS:n valmennus tuki toinen toisiaan ja yhteiset päämäärät toivat KuPS:lle pronssia ja Siniset kipusivat sarjassa turvalliseen keskikastiin, sijalle 5. Sarjapaikka lunastettiin jo hyvissä ajoin ennen syksyn pelikierroksia ja 34 pistettä oli mukava saavutus 22 pelin jälkeen. Uusia pelaajia saatiin ajettua sisään pelitapaan ja toivottavasti joukkue on entistä vahvempi vuonna 2019.

Saavutuksista neljä sarjanousua ovat olleet ehdottomasti tärkeitä saavutuksia, mutta seuran kaksi ikimuistoisinta saavutusta lienevät tähän mennessä olleet Suomen Region's Cupin voitot v.2012 ja v. 2015 ja sitä kautta lohkoturnaukseen pääseminen Suomen edustajana 4-10.10.2012 Italian Trevisoon ja 23-29.10.2016 Unkariin Nyeregihazaan.

Italiassa KuFulaiset pelasivat kolme ottelua. Tappiot tulivat Italialle (0-6) sekä Puolalle (0-3), mutta viimeisessä pelissä KuFulaiset jyräsivät naapurimaa Viron (5-1) lukemin. Muiden maiden joukkueet olivat kasattuja joukkueita ja mm. Italian joukkueeseen oli kerätty parhaat pelaajat 5 miljoonan asukkaan Itäisen-Italian alueelta. Voitto Virosta oli Suomen kaikkien aikojen ensimmäisen saavutettu voitto jatkoturnauksessa. Lopputurnaukseen selvisi Suomen lohkosta Italia voittamalla kaikki kolme lohkon otteluaan. Lopulta Italiasta kruunattiin Region's Cupin mestari v. 2013, joten Siniset olivat varsin kovassa lohkossa mukana. Italia voitti loppuottelussa Espanjan kesäkuussa 2013.

KuFulaisten kausi 2013 oli jatkumoa pelikaudelle 2012, jolloin joukkue voitti Region's Cupin päästen Italiaan Suomea edustamaan. Kaudella 2013 Kufu98 oli suorastaan pitelemätön varsinkin syyskierroksella, jolloin se kuroi umpeen FC Vaajakosken 5 pisteen sarjajohdon, kääntäen tilanteen lopulta itsensä hyväksi 5 pisteen sarjavoittoon. Tuloksena oli nousu Kakkoseen 2014. Tahrana loppukaudesta tuli, kun joukkue taipui 2013 Region's Cupin finaalissa Vaasan Kiistolle rangaistuspotkukilpailun jälkeen, hallittuaan vielä pelin avauspuolikasta suvereenisti. Siltikin, joukkue juhlisti 15-v taivaltaan Kallaveden aalloilla 29.6.2013 ja suuntaus joukkueella on vuosien edetessä ollut urheilullisempaan suuntaan.

Nykyiset pelaajat ovat todellisia urheilijoita, vaikka heille seura ei korvauksia maksakaan. Tarkoitus on kehittää pelaajia KuPS:n käyttöön Liigaan sekä tietenkin kovempiin peleihin Euroopan kentille. Toki, kokemukset ja elämykset joukkueessa ovat ikimuistoisia ja elämässä pysyviä asioita, joita ei saa rahalla mistään muualta.
Kehitystä on seura lähtenyt taasen hakemaan, kun KuFu98 teki 2.12.2014 Yhteistyösopimuksen JunioriKuPS:n kanssa mallia 1 + 2 vuotta. Tarkoituksena on taata lahjakkaimmille JunioriKuPS:n ja KuFun pelaajille mahdollisuus harjoitella ja pelata vaativammalla tasolla. Tällä järjestelyllä on tarkoitus parantaa JunioriKuPS:n pelaajapolkua pelaajan siirtyessä aikuisten sarjaan sekä niiden junioreiden pelaaja-uran kehittymistä, joiden kannalta on välttämätöntä löytää juniorisarjoja kovempitasoisia harjoittelu- ja pelimahdollisuuksia. Tämä polku on lähtenyt liikkeelle, puolin ja toisin on opeteltu ymmärtämään toisiamme päivä päivältä paremmin. Kaikilla on kuitenkin yhteinen tavoite; saada kuopiolainen ja suomalainen jalkapallo nousuun; tarjota jokaiselle oman tasonsa pelejä niin junioreissa, reservijoukkueessa ja Liigassa. Matka on vasta aluillaan ja hyvään suuntaan olemme menossa.

Vuonna 2019 olemme siinä tilanteessa, että reserveissä (KuFu98) pelaaminen ei ole enää rangaistus vaan mahdollisuus.
Hienoa on ollut myös huomata, kuinka mm. Joonas Pöntinen, Tero Taipale tai vaikkapa Tuomas Rannankari ja Patrick Poutiainen ovat tulleet pelaamaan joukkueeseemme hienolla asenteella, kunnioituksella ja sydämellä KuFu-nuttua kohtaan. Se kertoo jotain siitä, että joukkueemme on ja merkitsee muillekin kuin meille itsellemme. Face-tykkääjiäkin meillä on jo yli 1000 kpl.

Joukkueemme on muuntunut vuosien myötä ja tarinaa oli miesten joukkueesta. V. 2004 seurassamme esiintyivät myös B-pojat valmentajinaan Juha-Matti Kukkonen & Atik Ismail. Joukkue teki, näin jälkikäteen ajatellen omaa "pelaajapolkuaan" jo edeltä käsin. Joukkueessa esiintyivät mm. Liigatasolle yltäneet Pele ja Ali Koljonen & Joona Kemppainen, jotka kukin etsivät omaa sisäistä pelaajaansa juniorinaja tehden varsin mukavan pelaaja-uran siinä sivussa. Tärkeintä kuitenkin lienee, että pojat + muut seurassa olleet tunsivat kuuluvansa johonkin yhteiseen himoitsemansa lajin, jalkapallon seurassa. Jokainen heistä edusti KuFun-miesten paitaa ja jokainen heistä on edelleenkin lajin parissa mukana eri rooleissa.

Tätä nykyä KuFun repertuaariin on kuulunut reilun vuoden ajan Naisten joukkue. KuFu-Kissat liittyivät mukaan v. 2017 talvella pelaten "pikakomennuksella" Ykköstä. Niukka sarjasta putoaminen tuli viimeisellä sarjakierroksella, joskin nyt kabinetin kautta ja ennen kaikkea terveen taloudenpitonsa ansiosta joukkue taistelee jälleen pisteistä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, Ykkösessä. Joukkue on tehnyt lujaa duunia Nais- ja tyttöjalkapalloilun eteen Kuopiossa ja KuFu98 onkin kaupungin ainoa jalkapalloseura, jossa ovat edustettuina niin miesten kuin naistenkin joukkueet.

Heidi Kiiskinen ja Sirpa Hyttinen ovat profiloituneet KuFu-Kissojen henkilöiksi ja heitä onkin paljosta kiittäminen, että toiminta pyörii varsin laadukkaalla tasolla pienin resurssein. Niitä lisäämällä pystytään takaamaan naisten joukkueen kehittäminen ja kehittyminen. KuFu-Kissat toimivat KuPS:n naisten farmijoukkueena, joten heillä on siellä oma pelaajapolku tavoitteena miesten tavoin.

Näkymät ovat kuopiolaisessa futiksessa hyvällä mallilla. Toivottavasti pystymme tarjoamaan kukin omalla sarallamme mieleenpainuvia, sykähdyttäviä ja upeita kokemuksia katsojille.

Olemme onnistuneet siinä, että KuFu98 merkitsee ihmisille, hienoa!
KuFu98 ja KuPS; Kuopiolaista yhteistyötä parhaimmillaan!!!

#sinistämagiaa #paikallistaosaamista #Kakkonen #Naistenkakkonen